Kissan sterilointi/kastrointi

2022 toimintasuunnitelman mukaisesti olemme keränneet tähän tietoa kissan steriloinnista/kastroinnista. 


Totta vai tarua:

Naaraskissaa ei voi steriloida ennen kuin se on saanut ensimmäisen kiiman tai yhdet pennut.

  • Tarua. Kissan voi leikkuuttaa jo ennen sukukypsäksi tulemista ja pentujen saamisesta ei ole naaraalle terveydellistä hyötyä. Varhain steriloidulla naaraskissalla riski saada maitorauhaskasvaimia on olemattoman pieni, verrattuna leikkaamattomaan tai aikuisena leikattuun. (Koirakissaklinikka) 

Uroskissa ei voi saada pentuja, joten sitä ei kannata leikkuuttaa.

  • Tarua. Kastroimaton uroskissa voi käyttäytyä epämiellyttävällä tavalla, esimerkiksi merkkailla paikkoja virtsalla, karkailla tai käyttäytyä aggressiivisesti. Leikattu uros kiintyy omistajaansa helpommin ja on miellyttävämpi lemmikki. (Oulun eläinklinikka) 

Kissan luonne muuttuu leikkauksen jälkeen ja kissasta tulee laiska ja tylsä.

  • Tarua. Kissan perusolemus ei leikkauttamisen myötä muutu lainkaan. Kissan luonne voi toki tasaantua, kun hormonitoiminta ei aiheuta levottomuutta, äänekkyyttä tai aggressiivisuutta. Varsinkin uroskissoista tulee usein leikkisämpiä eivätkä ne enää merkkaile pissaamalla nurkkiin. (Incat ry)

Sterilointi ja kastrointi tuottaa kissalle tuskaa.

  • Tarua. Kastrointi ja sterilointi ovat molemmat helppoja operaatioita, jotka suoritetaan nukutuksessa, eivätkä aiheuta kissalle tuskaa. Leikkauksen aikana kissa saa kipulääkettä, ja kipulääkettä annetaan kotona tarpeen mukaan eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Esimerkiksi kohtutulehdukseen sairastuneen kissan leikkaamiseen liittyy suuremmat riskit. (Incat ry, Sympaatti Oy, Evidensia) 

Leikkauttaminen on kallista.

  • Tarua. Leikkauttamisen hinta on pieni verrattuna siihen, mitä seurauksia leikkauttamatta jättämisellä on. Naaraan nisäkasvaimet, kohtutulehdus tai -syöpä eivät ole halpoja hoitaa. Lemmikin hankkiessaan on varauduttava siihen, että siitä tulee kuluja. Pentujen hoitaminen luovutusikäiseksi asti on paljon kalliimpaa kuin kissan leikkauttaminen. (Incat ry)

Kastroitu / steriloitu kissa elää yleensä pidempään kuin leikkaamaton.

  • Totta. Jatkuvat kiimat ovat huomattava rasite kissan elimistölle. Myös pentujen hoito on kissaemolle raskasta. Leikatulla kissalla on myös huomattavasti pienempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Myös uroksilla kasvainriski pienenee leikkaamisen myötä. (Incat ry)