Nikke poika hammaslääkärissä

01.04.2023

Tänä vuonna haluamme nostaa esille kissan suun hyvinvoinnin tärkeyttä. Yhdistyksellä on ollut useita kissoja, joiden hampaat ovat vaatineet monia käyntejä lääkärissä. Tässä on Niken tarina. 

Niken hammas operaatiot alkoivat alkuvuonna 2020 ja viimeinen hampaisiin liittyvä toimenpide tehtiin alkuvuonna 2022. Prosessi kesti pari vuotta ja siinä ajassa kaikki hampaat otettiin pois. Tässä kertomus siitä.

2/2020 Nikeltä huomattiin yleisessä terveystarkastuksessa hammaskiveä ja epäily hammassyöpymästä parissa hampaassa. Siitä johtuen koko suun röntgeniä suositeltiin.

3/2020 Otettiin hampaiden röntgenkuvaus muiden toimenpiteiden ohella (löytyy muitakin terveysongelmia). Sieltä löytyi syöpymää niinkuin oli arveltu.

4/2020 Ensimmäiset hampaat poistettiin. Ne mitkä olivat selvästi syöpyneitä. Tässä vaiheessa syöpymä ei ollut levinnyt vielä juurikaan muualle kuin muutamaan hampaaseen. Koska syöpymä sairaus on etenevä suositeltiin uutta röntgenkuvausta myöhemmin samana vuonna tai, jos suu alkaa oireilemaan jo aiemmin.

7&8/2021 Hammas asiat tuli taas kyseeseen, kun Nikeltä alkoi tippumaan suusta itsestään hampaiden palasia isoja ja pieniä. Lääkärissä useasta etuhampaasta kruunut olivat katkenneet, mutta juuret vielä paikallaan. Etuhampaat poistettiin. Useissa muissa hampaissa oli syöpymä kohtia ja sen vuoksi poistettiin useita hampaita poistettiin sekä ylhäältä, että alhaalta vasemmalta puolen. Samalla todettiin oikealla puolen olevan alkavaa syöpymää ja suositeltavaksi poistoon toisella kertaa. Suuhun jäisi sen jälkeen enää ala raateluhampaat.

10/2021 Poistettiin oikean puolen hampaat. Tässä välissä vasen puoli oli saanut parantua rauhassa.

2/2022 Viimeinen kerta. Ala raateluhampaat olivat tulehtuneet eivät vielä syöpyneet, mutta ajan myötä myös sitäkin, joten päädyttiin ottamaan nekin pois. Suuhun oli jäänyt kaksi viimeistä alaetuhammasta, jotka myös tulehtuneet ja nekin lähti samalla kertaa. Sen jälkeen suu oli tyhjä ja syöpymä sairaus selätetty.

Toipuminen Niken tapauksessa on ollut aina nopeaa, vaikka useampia hampaita on otettu kerralla ja isoja operaatioita tehty vähän vanhemmalle kissalle. Tikit ovat olleet suuhun sulavia. Hampaattomuus ei ole estänyt normaalia elämää ja ruokaa pystyy syömään suht samalla tavalla. Puhumattakaan huomattavasta elämänlaadun parannuksesta.

Kokonaisuudessa tämä operaatio kustansi noin +1600€

Nikke nauttimassa pakkassäästä terveellä suulla.
Nikke nauttimassa pakkassäästä terveellä suulla.