Kissanpennun kehitys


KISSAN KIIMA ELI ESTRUS

Kissojen kiima alkaa niiden tultua sukukypsiksi. Naaraskissat ovat sukukypsiä 5–9 kuukauden ikäisinä ja kollikissat 8–10 kuukauden ikäisinä, mahdollisesti jopa jo aiemmin. Muun muassa kissan ruokinta, kasvu ja rotu vaikuttavat sukukypsyyden alkuun.

Kiimakierto on lähes ympärivuotista, mutta keväisin lisääntyvä valo voimistaa sukupuoliviettiä. Kiimakierto ajoittuu tavallisesti tammi-helmikuusta syys-lokakuuhun Suomessa. Keskitalvella kiimoja ei siis välttämättä tule. Kiima-aika toistuu jopa 2 viikon – 1,5 kuukauden välein. Sukukypsäksi tultuaan naaraskissa voi saada jopa kolme pentuetta vuodessa.

Kiimassa on neljä vaihetta: esikiima, varsinainen kiima, jälkikiima ja kiimojen välinen aika. Esikiima kestää muutaman päivän ja siinä ei ole erityisiä oireita. Varsinaisessa kiimassa naaraskissan käytös muuttuu. Kiiman oireita ovat mouruaminen kovaan ääneen, levottomuus, merkkailu ja hellyydenkipeys. Kissa voi menettää myös ruokahalunsa ja laihtua. Kiima-aika on siis hyvin stressaavaa sekä kissalle että perheenjäsenille. Varsinaisen kiiman pituus vaihtelee muutamasta päivästä kahteen viikkoon. Mikäli naaras tulee tiineeksi, kiima loppuu parissa päivässä.

Tehokkain tapa estää kissan kiima on leikkaus, joka tehdään ennen kissan tuloa sukukypsäksi. Leikkaus rauhoittaa kissaa ja yleensä parantaa sen elämänlaatua huomattavasti. Lisäksi leikkauksella pystytään muun muassa pienentämään naaraskissan maitorauhaskasvaimen ja kohtutulehduksen riskiä. Joissain tapauksissa tehdään myös varhaisleikkauksia 6–16 viikon ikäisille pennuille. Naaraskissoille tehdään sterilisaatio, jossa poistetaan munasarjat ja mahdollisesti kohtukin. Uroskissoille tehdään kastraatio, jossa poistetaan kivekset.

Kissan kiimaa voi estää myös väliaikaisesti e-pillereillä, joita käytetään etenkin jalostuskissoilla. Ne aiheuttavat kuitenkin merkittäviä haittavaikutuksia, joten niiden käyttöä ei suositella ainakaan pitkäaikaisesti. Muita tapoja ovat hormonipiikit ja -kapselit, mutta suositeltavin on leikkaus.

Leikkauksen seurauksena kissan energiantarve vähenee noin 30 prosenttia, jolloin riski lihomiseen kasvaa, ellei ruokavalioon tehdä muutoksia ajoissa. Ylipaino altistaa kissaa muun muassa nivelrikolle, sokeritaudille ja virtsatiesairauksille.

Lähteet

https://evidensia.fi/hoitovinkit/miksi-kissa-mouruaa-elainlaakari-vastaa/

https://sey.fi/kissa/lisaantyminen/

https://www.xn--elinlkri-1zadab.fi/artikkelit/2008/04/06/kissan-lisntyminen/