Jos kissa karkaa


Ennaltaehkäise

Muista ennaltaehkäisevät toimenpiteet. 

  • Tuuletusikkunat tulee olla verkotettu tukevalla verkolla, tai lukittavissa niin ettei kissa pääse ikkunasta ulos.
  • Lasita tai verkota parveke.
  • Pidä ulko-ovi lukossa ja kiinnitä huomiota ovesta kulkiessasi, ettei kissa pääse livahtamaan ulos.
  • Ulkoiluta lemmikkiäsi valvotusti hihnassa tai tarhassa ja pidä kissalla kaulapantaa, jossa on yhteystietosi.
  • Käytä kuljetuslaatikkona sellaista laatikkoa joka on tukeva.
  • Tunnistusmerkitse kissasi mikrosirulla. 
  • Opeta kissasi tulemaan luokse kutsusta. 


Jos kissa karkaa

  • Ryhdy heti toimiin kissan löytämiseksi: älä jää odottamaan, että se tulee omia aikojaan kotiin. 
  • Tee katoamisilmoitus oman paikkakuntasi ja naapurikuntien löytöeläintarhoille, ja esimerkiksi Facebook Kadonneet / löydetyt lemmikit KAINUU -ryhmään. 
  • Laita ilmoituksia katoamispaikan lähelle esim. lyhtypylväisiin, kauppojen ilmoitustauluille ja jaa ilmoituksia lähialueen postilaatikoihin. Ilmoituksessa on hyvä olla kissan kuva, erityistuntomerkit, katoamispäivä sekä yhteystietosi.


Kun kissa karkaa, kannattaa miettiä mitä on ehkä tapahtunut ja miten kissa siihen reagoisi. Kaukana kotoa autosta tai kuljetuskopastaan karannut kissa ei juokse pitkälle. Jos kissa on sisäkissa eikä ole lainkaan tottunut liikkumaan ulkona, se todennäköisesti pelästyy ulos joutuessaan. Valjaista karannut utelias ja ihmisrakas kissa saattaa hakeutua vieraiden ovien taakse maukumaan tai lähestyä ohikulkevia ihmisiä. Arempi kissa kulkee piilotellen.

Pelästyneet kissat piiloutuvat usein rakennuksien alle tai muihin mataliin paikkoihin. Kissa saattaa rauhoittua itsestään, mutta on mahdollista, että se pysyy hiljaa piilossaan päiväkausia ja lähtee liikkeelle vasta janon ajamana. Piilossa oleva kissa ei pidä ääntä. Pelästynyt kissa ei uskalla edes vastata omistajansa kutsuun. Tutki lähialueen roskakatokset, talon kivijalat, ladot, kivenkolot, autojen aluset ja muut piilopaikat. Pelästynyt tai loukkaantunut kissa ei mielellään liiku pitkiä matkoja, vaikkakin se saattaa hakeutua kotiinsa. Etsi vain pienellä, kissalle rakkaiden ihmisten joukolla. Iso etsintäjoukko tai muuten kova hälinä todennäköisesti pelästyttää kissaa enemmän.

Tarjoa kissalle mahdollisuus palata kotiin samaa reittiä kuin se karkasi. Jätä ikkuna tai parvekkeen ovi auki. Jätä katoamispaikan lähelle kissalle tuttua hajua, esim. oma paitasi tai kissan nukkuma-alusta sekä mahdollisimman haisevaa herkkuruokaa. Etsi eläintä asuinalueeltasi eri vuorokaudenaikoihin. Paras aika löytää kissa on myöhään illalla tai yöllä. Pane ovesi taakse tai pihallesi laatikkoon jokin vaatekappale, jossa on sinun hajusi. Houkuttimeksi voi jättää myös ruokaa.

Jos näet karkurin, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele kissaa luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä huuda tai juokse kissan perään, sillä jahtaaminen käynnistää kissan vaistomaisen pakoreaktion. Kyykisty sen sijaan maahan ja houkuttele kissaa luoksesi puhelemalla rauhallisesti. Älä tuijota kissaa herkeämättä silmiin, vaan sulje välillä silmäsi hitaasti, siristele silmiäsi tai käännä katseesi sivuun. "Kissojen kielellä" tuijottaminen suoraan silmiin on uhkaus, katseen sivuun kääntäminen tai silmien sulkeminen taas rauhoittava ja ystävällinen ele. Jos kissasi tulee kosketusetäisyydelle, anna sen ensin haistella ojennettua kättäsi. Juttele kissallesi, rapsuta sitä varovasti poskesta ja silitä selkää. Nosta sitten kissa syliin varmalla ja lujalla otteella. Voit houkutella kissaa luoksesi myös leikin varjolla: heiluttele maassa ohutta oksaa tai rapistele lehtiä kädelläsi. Jos kissa innostuu leikistä, anna sen ensin hyökätä pari kertaa ja paeta kauemmas. Kun kissa on innoissaan, se unohtaa varovaisuutensa, mikä helpottaa kissan kiinnisaamista.

Jos kissa kaikesta huolimatta pakenee, koeta seurata sitä rauhallisesti. Näin saat selville kissan liikkumisalueen, jossa sitä kannattaa houkutella esiin herkkuruoalla. Jotkut kissat rientävät ihmisen luo heti kuullessaan ruokapurkin avautuvan. Jos aukisahautuva purkki ei rohkaise kissaa esiin, voit asetella ruokaa lautaselle pienen lusikallisen verran. Laita lautanen paikkaan, jossa tuuli kuljettaa ruoan tuoksun kissan luokse. Älä odota kissaa lautasen läheisyydessä vaan hiukan syrjässä. Yritä hivuttautua kerta kerralta lähemmäs aterioivaa kissaa ja päästä näin kosketusetäisyydelle. Mikäli kissan luottamus herää ja se tekee tuttavuutta, rapsuta sitä varovasti poskesta ja silitä selästä. Nosta kissa sitten varmalla ja lujalla otteella syliisi. Koppaa pelkäävä kissa on turvallisinta laittaa kuljetuslaatikkoon vasta suljetussa tilassa, esimerkiksi autossa.

Yhdistyksellämme on loukkuja, joita lainaamme karanneiden ja arkojen kissojen kiinnisaamiseksi. Tarviessasi loukkua ota yhteyttä meihin sähköpostitse tai suoraan yhdistyksen puhelimeen. Opastamme loukun käytössä. Yhdistyksen loukuissa on yhdistyksen yhteystiedot ja lyhyt ohjeteksti, jotta satunnaiset ohikulkijat tietävät, mistä on kyse. Loukun lainaaminen on maksutonta, mutta halutessasi voit maksaa vapaaehtoisen maksun, jolla rahoitetaan yhdistyksemme toimintaa. Myös Kainuun Eläinsuojeluyhdistys ja jotkut riistanhoitoyhdistykset lainaavat loukkuja.

Loukku asetetaan rauhalliseen ja suojaisaan paikkaan, ja sen voi peittää esimerkiksi kissan omalla peitolla. Loukun käyttäminen vaatii aina maanomistajan luvan. Kun loukku viritetään, tarkistetaan että se on tukevasti paikallaan ja laukeaa varmasti kissan astuessa astinlaudalle. Siilit pysyvät poissa loukusta, kun se nostetaan reilun 10 sentin korkeudelle maasta. Toiminnassa oleva loukku tulee tarkistaa useita kertoja päivässä, talviaikaan tunnin-parin välein.

Kissalle laitetaan loukun ympäristöön ja loukkuun houkuttimeksi voimakkaan tuoksuista märkäruokaa, kesällä myös raikkaan veden tuoksu voi houkutella kissan paikalle.

Kissoilla on voimakas saalistusvietti ja ne pystyvät hankkimaan ravinnokseen lintuja ja pikkunisäkkäitä. Näin kotikissakin voi selviytyä luonnossa kuukausia, joten älä luovu toivosta. Suomen talvet ovat kuitenkin kissoille liian kylmiä.

Jos kissa löytyy, poista kaikki jättämäsi ilmoitukset ja ilmoita löytymisestä kaikkiin paikkoihin, mihin ilmoitit katoamisestakin.

LÄHTEET:

Animalia: Lemmikkieläimet
Etsijäkoiraliitto: Kadonneen kissan käyttäytyminen
Etsijäkoiraliitto: Mitä tehdä kun kissa katoaa?
Hesy: Neuvoja eläimen etsintään