Nafas ja Dudi

Sukupuoli: naaraita
Ikä: n. 3 vuotta ja 11 kk

Nafas saapui meille sijaiskotiin synnytettyään joulukuussa 2019 yllätyspennun ensimmäisessä sijaiskodissa. Nafas muutti pennun kanssa meille, pennun ollessa vain kahden päivän ikäinen.

Nafas suhtautui muuttoon ja uuteen ympäristöön äidin tyyneydellä, eikä häiriintynyt edes perheen koirista, joihin ei ollut tottunut. Ihmisiin Nafas on koko ajan suhtautunut luottavaisesti ja ystävällisesti, joskin allekirjoittaneen joogatreeni liian lähellä parin viikon ikäistä Dudi-pentua oli Nafasille liikaa ja se koki tarpeelliseksi keskeyttää toimitus napakalla läpsäisyllä takapuolelle. Muita vuorovaikutushäiriöitä ei yhteiseloon ole sattunut, vaikka Dudin kampurajalan vuoksi on pentua käsitelty todella paljon sen ollessa pieni. Dudin vauvarutiineihin kuului kampurajumppa monta kertaa päivässä ja oikeaan asennon tukemiseksi jalkaan laitettiin liikkuessa lasta, joka tehtiin korvatulpasta leikkaamalla. Hyvin kait valefysioterapeuttina pärjäiltiin, sillä jalka on nyt täysin suora, eikä kampuraa juuri huomaa.

Nafas on koko meillä oloajan ollut ihmisystävällinen ja seurallinen, jollaiseksi on kasvanut myös Dudi. Dudi on lisäksi kasvanut koirien kanssa ja onkin tullut hyvin toimeen kaikkien kohtaamiensa eläinten kanssa. Dudin lähdettyä liikkeelle kissojen huoneesta, Nafasin ja koirien yhteiselo ei näyttänyt onnistuvan. Dudi reippaana pentuna ei osannut koiria pelätä ja Nafas joutui pitämään koko talouden elävät kurissa. Kuria Nafas pitikin, niin että kymmeniä kiloja painavammat koirat istuivat asennossa eteisen nurkassa, kun Nafas halusi turvata Dudin seikkailut. Tämä oli Nafasille niin stressaavaa että se satunnaisesti myös virtasi epätoivottuihin paikkoihin.

Dudin kasvettua ja itsenäistyttyä Nafas on malttanut tutustua koiriin ja oppinut luottamaan niihin. Ystävystymistä on tapahtunut niin, että Nafas on saattanut rakkaudenpuuskassaan jopa puskea koiraa.


Dudin lempiasia koko maailmassa on folio, jonka rapinan se kuulee syvimmänkin unen läpi. Dudi kantaa foliopalloja ylpeänä kuin parhaastakin saaliista ja piilottaa niitä erilaisiin paikkoihin, löytääkseen ne taas. Toinen lempihomma on ihmisen vaatteiden sisällä matkustaminen, yleensä hupparin. Vetoketjun raosta on näppärä tarkkailla ympäristöä ja katsella maailmaa eri perspektiivistä. 

Molemmat kissat viihtyvät hyvin sisällä, eivätkä juurikaan haikaile ulos. Jännitystä elämään ne hakevat käymällä viileässä kellarissa, jossa saattaa joskus kuulua hiiren ropinaakin. Hyvällä kesäsäällä kissat nautiskelivat auringosta ja kärpäsistä ulkona valjaissa. Pääsipä Dudi pari kertaa piknikillekin ja kasvihuoneeseen istutus hommiin. Kuistilla sen sijaan viihtyvät molemmat kärpäsiä saalistamassa.


Ajatus Dudista luopumisesta on tuntunut alusta saakka vaikealta. Onhan sen kanssa jumpattu ja touhuttu pikkuvauvastaa saakka. Alkuun vaikutti siltä, ettei Nafas ja koirat viihdy samassa taloudessa, mutta sekin tilanne on ajan kuluessa muuttunut niin, ettei kummastakaan luopuminen tunnu enää vaihtoehdolta. Äiti ja tytär jäävät siis meille asumaan.

Parivaljakko sai kodin Kajaanista.