Harmas

Sukupuoli: uros
Ikä: n. 10 vuotta

Harmas armas kippuravarvas on viimevuoden puolella ulkoa löydetty kissa. Alusta asti se on ollut rohkea ja utelias. Nyt Harmas on totutellut sisäkissan elämään. Hiekkalaatikkoa se on osannut käyttää mallikkaasti alusta asti, vaikka ulkona elänytkin ja kaikki hiekkalajikkeet kelpaa.


Harmaksen tullessa yhdistykselle se oli hyvin kipeä ja sen suu oli huonossa kunnossa ja sillä puuttui muutamia hampaita jo ennestään. Eläinläärissä sillä todettiin TR (tooth resorptions)- hampaiden syöpymäsairaus ja sen seurauksena siltä poistettiin hammaskiveä ja pari hammasta. Nyt suu on kunnossa ja hoidettu, mutta se vaatii uudelta kodilta sitoutumista suun seurantaan ja kontrollikäyntejä lääkärissä, että voidaan seurata onko sairaus edennyt ja sillon pystytään toimia heti tarvittaessa.

Edit: Harmas on käynyt hammas kontrollissa 01.02.2021 eikä syöpymäsairaus ole edennyt eikä myöskään hampaanpoistoja tarvita.


Harmaksella on erittäin hyvä ruokahalu ollut alusta asti ja se syökin laidasta laitaan raaka ja märkäruokaa. Vettä se ei juurikaan juo, joten sitä pitää lisätä ruuan sekaan. Harmaksella on myös todettu idiopaattinen kystiitti eli se stressantuu helposti ja sillon voi tulla pissavaivoja, joten riittävä veden saanti on hyvin tärkeää.


Erityisen leikkisä se ei ole, mutta huiskalelut ja erilaiset narut saavat siihen liikettä. Harmas nauttii lähellä olosta ja tarkkailusta enemmänkin. Oman raapimapuun päällä ikkunan vieressä on sen yksi lempipaikoista ja siitä on hyvä seurata mitä ulkona tapahtuu ja myös katsella mitä se palvelija oikein touhuaa. Kyllähän siinä myös monet nokoset tulee otettua. Harmas viihtyy hyvin sylissä ja vieressä. Öisin se monesti nukkuu ihan sijaispalvelijan vieressä ja silloin alkaakin kuulumaan kova kehräys. Aamulla hyvissä ajoin Harmas tulee katsomaan, että joko se palvelija on hereillä ja olisiko jo ruoka-aika. Joskus ruuan ja herkkujen toivossa se laittaa takajaloilla tanssiksi ja tamppaa takajaloilla niin, että koko takamus heiluu ja keikkuu. Silloin kyllä aina tulee jotain hyvää tai vähintään kehuja!


Luonteeltaan Harmas on suurimmaksi osaksi aivan ihana ja hellyyttävä seurakissa. Harmas kuuntelee tarkasti ja katsoo suurilla silmillään, kun sille puhutaan ja välillä tuntuukin, että se jopa ymmärtää puhetta. Sen uudeksi lempiasiaksi ajansaatossa on tullut harjaaminen ja siitä se nauttii hyvinkin paljon. Kynsien leikkausta on opetultu myös.


Joskus tylsistyessään tai huomiota halutessaan se voi näykätä jalasta ja kädestä aika kovaakin, joten lapsiperheeseen se ei sovellu. Kova stressi aiheuttaa myös tunteenpurkauksia. Uudessa kodissa olisi hyvä olla paljon aikaa Harmakselle, stressitöntä elämää, pitkää pinnaa ja ymmärtäväisyyttä ulkokissan elämää viettänyttä kollipoikaa ajatellen. Tulee toisten kissojen kanssa jotenkuten toimeen, mutta paras koti olisi sellainen missä se saisi olla ainoana kissana. Koirista ei ole kokemusta. Ulkoilumahdollisuudesta kuten ulkoiluhäkistä tai vastaavasta olisi varmasti hyötyä myös.

Harmas sai oman kodin Kajaanista 02.05.2021