Historia

Kainuun Kissanystävät ry:n perustaja Tellervo Hellström 1927 – 24.4.2017. Kuvassa Tellervo 90-vuotispäivänään 10.2.2017.

Kainuun Kissanystävät sai alkunsa vuonna 1991, kun Tellervo Hellström oli vielä jäsenenä Kainuun eläinsuojeluyhdistyksessä. Hän huomasi, kuinka paljon hylätyt kissat teettivät työtä ja päätti perustaa yhdistyksen, joka huolehtisi pelkästään kodittomista kissoista. Toiminta sai nopeasti tuulta siipiensä alle ja Tellervon nimi kävi tutuksi sekä kajaanilaisille että lähikuntien asukkaille. Tellervo teki palkatonta työtään, majoitti kerrostaloasuntoonsa kissan toisensa jälkeen, leikkuutti niitä ja etsi niille uudet kodit. Puhelin soi lähes tauotta, kun joku etsi kadonnutta kissaansa, toinen halusi tarjota kodin kissalle, kolmas kaipasi neuvoja pentukissan hoitoon. Tellervosta ja Kainuun Kissanystävistä tuli kaivattu tukikohta ja neuvonantaja kissoille ja kissaihmisille.

Työtä alkoi olla liikaa yhdelle naisihmiselle ja lisää vapaaehtoistyöntekijöitä tarvittiin. Tellervo sai apuvoimia ja sijaiskoteja lisää kissoille. Hymyssä suin Tellervo muistelee, kuinka maine kantoi ja usein ovella seisoi pikku tyttö kissa käsivarsillaan ja kertoi, että tällä ei ole varmaan kotia, kun se oli ihan yksin kadulla.

Toimittuaan puheenjohtajana 14 vuotta, Tellervo luopui siitä tehtävästä vuonna 2005. Hänen kotinsa toimi vielä sijaiskotina löytökissoille muutaman vuoden. Kainuun Kissanystävät rekisteröitiin vuonna 2006. Yhdistyksen puheenjohtajina ovat Tellervon jälkeen toimineet Hilkka-Liisa Lukkari, Heli Karjalainen ja Erja Joenperä. Nykyinen puheenjohtaja Anneli Agarth on luotsannut yhdistystä vuodesta 2014 lähtien.

Tellervo asui omassa asunnossaan vuoteen 2015 seuranaan musta Söpö-kissa. Söpökin oli jo lähes 20-vuotias, kun se löytyi eräänä aamuna lattialta nukahtaneena ikiuneen. Kissan menetys oli Tellervolle raskas asia. Tällä hetkellä Tellervo asuu hoitokodissa, kainalossaan, kuinkas muuten, iso tekokarvainen kissa.

Asiatiedot perustuvat Tellervon kertomuksiin vuonna 2014 -2015, kun Tellervon luona käytiin 13 kuukautta joka päivä ruokkimassa Söpö-kissa yhdistyksen jäsenten toimesta. Tellervo Hellström valittiin yleisöäänestyksellä Nuorkauppakamarin yhdeksi viidestäkymmenestä kaikkien aikojen aktiivisimmasta kainuulaisista vuonna 2016.

Arkistojen kätköistä löytyi runo kymmenen vuoden takaa, jonka Tellervo Hellström kirjoitti hyvin rakkaalle oman kissansa pennulle, joka jäi auton alle:

Jäit auton alle 9.6.
Ei se ollut ajajan vika.
Sinulla oli vain liian kiire. Olit tulossa kotiin.

Vain vajaat kolme vuotta sait elää ja olla ilonani.
Olit yön mustaa samettia, josta kultaiset silmäsi loistivat.
Sinua oli ihana koskettaa, kun kuljetin kättäni
pitkin kauniina kaartuvaa selkääsi.
Ei ole niin kiiltävää silkkiä, ei niin pehmeää samettia
kuin sinun turkkisi oli.

Enää et istu kylpyammeeni valkoisuudessa kuin musta patsas
kultaiset silmäsi seuraten jokaista liikettäni.
Rapputuoli keittiössä itkee ikäväänsä.
Nyt se on vain tavallinen rapputuoli.
Kun sinä istuit sen päällä, se oli osa taideteosta.

Hyvästi Nappi, ikuisesti.