KOTIA ETSIVÄT: Nöpö ja Tupsu

Metsästä autiotalon lähettyviltä pelastetut Emo ja pentu. Pentu on arviolta kesäkuussa syntynyt. Emo nuori ehkä parivuotias. Pentu on nimetty löytyeläinsuojalla Tupsuksi ja emo Viiruksi. Sijaisukodissa emon nimi muotoutunut kuitenkin Nöpöksi/Nöpötiksi nöpönenäisyyden vuoksi. Pentua kutsuttu nimillä Kisetti, Burbeli, Pippuri tai Tupsu. Eivät vielä tunnista nimiään joten nimenvaihtokin mahdollinen uudessa kodissa. Saapuneet sijaiskotiin Kajaaniin marraskuussa 2018.

Todella siistejä kissoja metsän kasvateiksi. Alusta asti tehneet hiekkalaatikkoon jossa käytössä puupelletti. Näille kissoille riittävät aktiviteetiksi hyvin lelut, kiipeilypuut ja pahvilaatikoista rakennetut tunnelit. Eivät ole tuhonneet mitään ja ovat melko rauhallisia ja harkitsevia. Ainoastaan yksi verho joutunut silmätikuksi ja piti sitoa se ylemmäs turvaan. Pennusta löytyy enemmän virtaa mutta purkaa sen lähinnä leluihin. Tykkää kun sille heitellään kissan ja koiran leluja ja leikitetään laserosoittimella. Isommatkin koiran lelut kelpaavat. Eivät kiipeile mitenkään paljon joten matalammatkin raapimispuut ajavat asiansa.

Pentu on rohkaistunut huimaa vauhtia. Ei anna vielä silitellä tai sylitellä mutta antanut jo koskea nenänpäähän. Leikin tiimellyksessa tulee lähelle ja koskemista on opeteltu leikittämällä useampi villasukka kädessä. Tulee tervehtimään aina kun ihmis- tai koira-asukkaat palaavat kotiin tai heräävät. Tarkkailee uteliaana kodin toimia ja haluaa makoilla keskellä kaikkea joten saa olla varovainen ettei kompastu häneen. Antaa kävellä todella läheltä mutta joskus vielä säikkyy äkkinäisiä liikkeitä. Innostuu kuitenkin aina, kun sijaiskodin emäntä alkaa tanssia ja tulee silloin riehumaan ja leikkimään. Venyttelyjen alkaessa tulee lähelle makoilemaan. Sijaiskodin koiraa kohtaan hyvin utelias ja menee usein makoilemaan puolenkin metrin päähän koirasta. Sen lähempään tuttavuuteen ei ole vielä uskaltautunut.

Nöpö-Emo on arempi ja herkempi, pieni n. 3 kiloinen kissa. Tulee esiin piilostaan sohvan alta vain ilta-aikaan. Tarkkailee ihmisten toimia korituolin tai keittiönpöydän alta ja pari kertaa innostunut jo heitettävän lelun perään. Leikkii pentunsa kanssa jo melko vapautuneesti ympäri asuntoa. Tekee iltaisin tarkistuskierroksen koko asuntoon. Säikkyy pentua enemmän äkkinäisiä liikkeitä ja turvaväli ihmiseen on vielä pidempi kuin pennulla. Ei ole kuitenkaan koskaan osoittanut pelkoaan aggressivisuudella. Ei sähise, murise tai yritä antaa kynttä. Ruokakupin voi laittaa ihan viereen. Saivat löytyeläinsuojalta tuodessa ilman käsineitä kuljetuskoppaan. Elekieli asunnossa liikkuessa ja ihmisiä tarkkaillessa muuttunut kokoajan rohkeammaksi. Kulkee jo häntä reippaasti pystyssä, kehrää ja silmissä ei ole enää niin kauhistunut ilme. Räpsyttelee silmiään rauhoittavasti, kun ihminen tai koira ottaa katsekontaktia.

Näistä tulee varmasti hyviä sisäkissoja vaikka ovat metsän asukkeja olleetkin. Siistejä ja rauhallisia. Rohkaistuneet nopeaa tahtia. Sopeutuvat ainakin rauhallisiin koiriin ja varmasti kissoihinkin, kun ovat niin pehmeäluonteisia. Rohkeampien kissojen esimerkki tekisi varmasti hyvääkin. Sijaiskodin emännällä on ollut aiemmin nuoria metsässä kasvaneita kissoja joista tuli lopulta täysin lötköpötkö sylikissoja joten varmasti ajan kanssa ainakin pentu tottuu kosketukseen. Rauhallinen koti lienee parempi jotta kissat voivat tutustua omaan tahtiinsa ympäristöön ja muihin asukkeihin. Pienet lapset tai kissoja jahtaavat koirat saattavat säikäyttää ja keskeyttää jo alkaneen rohkaistumisen. Tule rohkeasti katsomaan kissoja!

Molemmat kissat ovat leikattuja.